miercuri, 21 decembrie 2022

ȘTIINȚĂ ȘI RAȚIONALITATE SAU CREDINȚĂ ȘI SIMȚIRE? (partea a II a)



Cunoașterea și respectarea principiilor divine care stau la baza existenței acestei lumi create de Dumnezeu poate unifica cele două perspective de cunoaștere a lumii - cea spirituală cu cea științifică - deoarece principiile divine ne ajută să înțelegem felul de a fi al Lui Dumnezeu, respectiv cum "funcționează" El și implicit întreaga Sa Creație atât din punct de vedere spiritual cât și fizic.
Cunoașterea lumii naturale din orice perspectivă a științei obiective - din perspectiva chimiei, fizicii, geologiei, biologiei etc ne conduce la concluzia că aceasta există și se manifestă având la bază principiile divine - cele ale unității, corespondenței/interdependenței , egalității, cauzei și efectului, rezonanței,echilibrului, armoniei ritmice.
Manifestarea spirituală a acestei lumi se întrepătrunde și co-există într-o relație de interdependență cu realitatea "materială", cea pe care o putem percepe cu simțurile umane.
Din păcate în sfera credinței și a spiritualității se pune mai mult accent pe suflet și simțire (cel puțin în teorie) și mai puțin spre deloc pe importanța conștienței.
Dumnezeu nu ne va spune niciodată să "credem fără să cercetăm" deoarece o astfel de abordare a vieții ne poate face vulnerabili la minciună, manipulare și dezinformare fie ea intenționată sau neintenționată și riscăm să urmăm persoane și teorii care să ne conducă într-o stare spirituală și umană pierzătoare și nocivă pentru noi și cei din jurul nostru.
În realitate Dumnezeu ne îndeamnă să fim mereu conștienți de tot ceea ce se întâmplă cu noi înșine, în jurul nostru și cu alți oameni, să avem deschiderea de a cunoaște lumea așa cum este ea în mod direct din perspective diverse prin propriile simțuri, de la Dumnezeu Însuși , și cu spiritul critic mereu activ atunci când cunoașterea vine din partea celorlalți.
Desigur că nu le putem ști pe toate în toate domeniile și nici nu este necesar căci nu avem timpul necesar de a cunoaște totul iar viața nu este numai despre a cunoaște ci și despre a trăi, a acționa, a crea.
Însă atunci când avem o alegere de făcut pe orice temă/aspect al vieții noastre individuale/de grup/colective este necesar să căutăm mai întâi să ne cunoaștem criteriile și opțiunile cele mai bune de alegere pentru a lua decizii în cunoștință de cauză și nu doar după niște impulsuri iraționale care pot fi influențate de zvonuri și persoane care propagă informații total sau parțial neadevărate.
Și pentru că nu putem ca indivizi să le cunoaștem pe toate putem să îi rugăm pe Îngeri să ne ajute să înțelegem anumite lucruri, cu ajutorul lor direct și respectiv ghidându-ne să identificăm acele surse de cunoaștere cele mai apropiate de adevăr , care ne pot ajuta să facem alegeri corecte în acele domenii ale vieții care ne preocupă.
Împreună cu ghidarea directă pe care ne-o pot oferi, Îngerii ne pot inspira să găsim și să recunoaștem persoanele cele mai potrivite pentru a face echipă cu ele în orice avem de făcut, acelea care dețin și cunoașterea, experiența și onestitatea necesară nouă și cărora avem și noi ce să le oferim - tot cu onestitate și dorința sinceră de a ajuta, de a ne face utili atât cât putem.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu